Pornirea unei afaceri la tara

Daca pana nu de mult a avut loc o migratie masiva a populatiei din mediul rural in mediul urban, in ultima vreme ideea mutarii la tara a inceput sa ii atraga pe tot mai multor oraseni care fie si-au pierdut locurile de munca din mediul urban fie s-au hotarat sa aiba un mediu de trai mai linistit si mai sanatos. Marea majoritate a celor care doresc sa dezvolte o afacere in mediul rural, fie ca locuiesc la tara fie ca sunt oraseni care doresc sa se mute la tara, se gandesc sa porneasca o afacere in domeniul agricol. Toti sunt tentati de agricultura datorita faptului ca mass-media ne bombardeaza cu informatii legate de cresterea continua a populatiei planetei si de cresterea cererii de hrana, iar mai nou datorita subventiilor pe care Uniunea Europeana le acorda fermierilor.
Cei are au incercat deja sa demareze o afacere la tara stiu insa ca nu este deloc usor sa devii fermier. Prima conditie este ca fermierul sa detina un teren cu potential agricol ridicat pentru tipul de afacere pe care doreste sa il dezvolte, iar apoi, pentru a reusi este nevoie de cunostinte, motivatie, disciplina, noroc si bani. Multi dintre cei care au incercat sa isi dezvolte o mica afacere in domeniul agriculturii cred ca aproape 80% din rezultate tin de conditiile meteorologice si doar 20% de priceperea si munca fermierului. Parerea noastra este ca lucrurile nu stau chiar asa si ca cei care au o strategie de afaceri si care concep un plan de reducere a riscurilor depind mult mai putin de conditiile meteorologice. Pentru a fi cat mai putin expus riscurilor, un intreprinzator ar trebui sa aiba mai multe culturi si sa încerce valorificarea produselor obtinute si în domeniul zootehnic, sa se gandeasca solutii pentru diminuarea pierderilor in caz de seceta, la cresterea eficientei de utilizare a terenurilor agricole prin alegerea celei mai favorabile culturi/folosinte pentru un teren, la alegerea celui mai favorabil teren agricol pentru o cultura ceruta, la alegerea celor mai bune produselor de protectia plantelor / animalelor, la posibilitatile de acoperire a riscului în agricultura prin sistemul de asigurari si la multe multe altele. Pentru multiplicarea profitului si reducerea riscurilor, omul de afaceri trebuie sa asigure si procesarea materiei prime. Asa ca nu e deloc simplu.
Celor care acum doresc sa demareze o afacere in domeniul agriculturii le atragem insa atentia ca desi totul pare foarte simplu, pentru a avea profit trebuie foarte multa munca. Este un domeniu greu, rezultatele apar în timp, trebuie depus mult efort iar gradul de risc este mare. Tocmai de aceea pentru a reusi în acest domeniu, ca om de afaceri, trebuie sa fii implicat si motivat. Cei care cred ca pot avea succes practicand agricultura “dupa ureche” se insala: vor constata ca ferma lor ofera doar hrana necesara spravietuirii familiei proprii dar aduce cu adevarat bani. Dorim sa atragem atentia si celor care se bazeaza pe sprijinul financiar oferit de stat pentru fermieri. Banii pot fi obtinuti, dar exista anumite conditii care trebuie indeplinite.
Vom prezenta in continuare pe scurt cateva din sursele de finantare pentru cei interesati in dezvoltarea unei afaceri la tara:

Sprijin pentru tinerii fermieri
Cei care pot beneficia de sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) sunt fermieri în vîrsta de pâna la 40 de ani. Potentialul beneficiar trebuie sa fie membru al unei familii de fermier si sa fi lucrat mai mult de 50% din timpul sau de lucru în cadrul unei ferme cel putin 12 luni înaintea începerii unei afaceri pe cont propriu. Exploatarea agricola respectiva trebuie sa fie înregistrata în Registrul unic de identificare – APIA si Registrul agricol. Beneficiarii pot obtine un sprijin financiar de maximum 40.000 de euro pe exploatatie agricola, sprijin care se acorda in mai multe etape. Tinerii care doresc sa acceseze aceste fonduri trebuie sa prezinte un certificat de calificare sau de absolvire a unui curs de formare de minim 150 de ore în domeniul agricol. Aceste certificate trebuie prezentate atât de catre absolventii de liceu, cât si de absolventii scolilor profesionale sau de arte si meserii, altele decât cele cu profil agricol.

Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta
Sprijinul acordat prin aceasta masura are scopul de a asigura veniturile necesare in perioada de restructurare si transformarea fermelor de semi-subzistenta in exploatatii orientate catre piata, prin utilizarea durabila a factorilor de productie, imbunatatirea managementului prin diversificarea productiei agricole, precum si introducerea de tehnologii performante adaptate conditiilor locale. Ca urmare, implementarea masurii va conduce la cresterea veniturilor acestor ferme concomitent cu scaderea costurilor de productie. Ferma de semi-subzistenta este ferma care produce, in principal, pentru consumul propriu, dar care comercializeaza si o parte din productia realizata. Dimensiunea economica a fermelor de semi-subzistenta poate varia intre 2-8 UDE. Pentru a deveni viabila, ferma de semi-subzistenta poate desfasura si activitati non-agricole generatoare de venituri. Unitatea de dimensiune economica (UDE) reprezinta unitatea prin care se exprima dimensiunea economica a unei exploatatii agricole determinata pe baza marjei brute standard a exploatatiei (Decizia Comisiei nr. 85/377/CEE). Valoarea unei unitati de dimensiune economica este de 1.200 Euro Sprijinul se acorda fermierilor. Acestia sunt persoane fizice si persoane fizice autorizate in varsta de pana la 62 de ani, care prezinta un Plan de afaceri pentru restructurarea exploatatiei agricole. Sprijinul acordat in cadrul acestei masuri este de 1.500 de Euro/an/ferma de semi-subzistenta.

Pentru mai multe informatii utile va invitam pe www.ruralonline.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: