Planul de afaceri – element vital la pornirea unei afaceri

Oamenii pornesc o afacere la tara din diferite motive: pentru a se imbogati, pentru a-si valorifica intr-un mod superior proprietatea sau proprietatile, pentru a fi stimat sau in alte cazuri din disperare, atunci cand nu gasesc alte alternative pentru supravietuire. Indiferent insa de motivul pentru care cineva se apuca de afaceri aproape intodeauna apare intrebarea „cum pornesc – care e primul pas – ce trebuie sa fac in continuare?”.

In etapa de demarare a afacerii cei mai multi se gandesc la modul in care isi pot finanta afacerea, altii la aspectele legale pe care trebuie sa le rezolve si foarte putini se gandesc la Planul de Afaceri (Business Plan). Numarul foarte mic de intreprinzatori care isi fac un plan de afaceri in faza de start-up se explica prin volumul redus de cunostinte in domeniul managementului, lipsa de informatii legate de mediul de afaceri, frecventa mare cu care se schimba legislatia economica, lipsa timpului necesar pentru elaborarea unui plan sau convingerea ca planul de afaceri nu foloseste la nimic si are doar un caracter teoretic.
Ceea ce trebuie insa sa inteleaga orice intreprinzator este ca afacerile mici, nou lansate sunt extrem de fragile (ex. dacă un client important renunta la serviciile firmei sau intarzie cu plata poate produce  efecte catastrofale; daca o cultura este distrusa de intemperii si nu exista o asigurare probabil aceasta va insemna sfarsitul afacerii, daca fluxul financiar nu este corect planficat se poate ajunge rapid la faliment; etc.). Potrivit datelor furnizate de INSSE o treime dintre firme dispar dupa un an de la inregistrare iar ponderea intreprinderilor inca inactive la un an dupa infiintare se situeaza in jurul valorii de 20.0%. In cazul afacerilor la tara numarul afacerilor care dispar este sensibil mai mare decat la oras. Supravietuirea unei firme inseamna o lupta continua dusa intr-un mod planificat, iar Planul de Afacere nu este nimic altceva decat un document scris referitor la planul pentru supravietuirea si ulterior dezvoltarea afacerii (in faza de consolidare a afacerii el da posibilitatea managementului sa planifice cresterea firmei si sa pregateasca schimbarile structurale). Revenind insa la etapa pornirii propriu-zise a afacerii, intocmirea unui plan al afacerii este absolut necesara pentru a minimiza riscul de a pierde banii investiti. Din pacate cei care au auzit cat de cat de planul de afaceri au in cap imaginea unui document cu multa teorie si care nu are prea multa legatura cu practica. Putini stiu ca acest plan este de fapt unul din elementele esentiale ale afacerii pe care o pornesc si ca el nu trebuie sa contina teorii ci, intr-un limbaj simplu, elementele esentiale ale afacerii pe care antreprenorul doreste sa o porneasca.

NU UITATI: lipsa unui Plan de Afaceri aduce cu sine numeroase probleme care va vor pune in pericol bunul mers al firmei in care ati investit banii. Un plan bun ne ajuta sa anticipam probleme, sa analizam riscuri si obstacole care stau in calea succesului in afacerile noastre.
In plus, un Plan de Afaceri poate fi bun si pentru alte scopuri, ca de exemplu:
– obtinerea de credite bancare importante pentru dezvoltarea afacerii
– obtinerea unui ajutor financiar din partea potentialilor investitori
– promovarea firmei in randul potentialilor clienti si a potentialilor parteneri de afaceri

Pentru a afla mai multe despre importanta planului de afaceri in faza de start-up a afacerii va invitam sa vizitati prortalul RuralOnline, sectiunea:  www.ruralonline.ro/sfaturi-pentru-afaceri-profitabile

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: