„Agricultura de subzistenta” o posibila solutie in perioadele de recesiune ?

Politica Agricolă Comună este una dintre primele politici comune ale Uniunii Europene, fiind fundamentată pe principiile pietei unice, a preferintei comunitare (favorizarea consumului de produse originare din Uniunea Europeană) si al solidaritătii financiare (măsurile comune sunt finantate dintr-un buget comun). Prin aceste politici agricole Uniunea Europeana incearca sa implementeze măsuri comune de reglementare a functionării pietelor produselor agricole si măsuri structurale care vizează dezvoltarea echilibrată a zonelor rurale.
Pentru a asigura securitatea alimentară si a satisface cerintele pietei europene la un inalt nivel au fost lansate o serie de programe care sa ii ajute pe cei care doresc sa introduca cele mai moderne tehnologii in agricultura si pe cei care proceseaza produsele agricole conform standardelor europene.

Pana aici teoretic totul este foarte bine ! … dar a aparut totusi o mica problema. Noile tehnologii care se implementeaza in fermele create dupa standarde europene „ne aduc pe masa” produse pline de „chimicale”. Este foarte adevarat ca Uniunea Europeana promoveaza si agricultura ecologica, dar cum tendinta naturala a oamenilor este de a se orienta spre afacerile cu rata mare a profitului foarte putini sunt aceia care incearca sa faca bani din agricultura ecologica, marea majoritate preferand culturile cu plante modificate genetic si cresterea de animale cu ajutorul unor substante care oficial nu au efecte negative si care „doar stimuleaza cresterea” dar care pana la urma ajung in corpul uman si se pare ca nu fac foarte bine. Un alt aspect care trebuie mentionat este acela ca Uniunea Europeana acordă un sprijin pentru fermele de semi-subzistenţă (care produc în primul rând pentru consumul propriu, dar comercializează o parte din productie), dacă prezintă un plan de afaceri (de dezvoltare a fermei, cu necesar de investiţii) si că acest ajutor nu trebuie restituit chiar dacă cele prevazute in Planul de Afaceri nu au fost îndeplinite.
Pana la urma, analizand toate aceste aspecte nu putem spune ca Uniunea Europeana ii neglijeaza pe cei care fac agricultura ecologica, pe micii fermieri si pe cei care practica agricultura de subzistenta.

Marea problema, mai ales in conditii de criza, este ca fermele de subzistenta „pierd continuu teren” in fata marilor cultivatori care folosesc organisme modificate genetic si „super-chimicale” si in fata marilor ferme care folosesc material genetic special selectat si diverse substante pentru „grabirea cresterii”. Incet, incet produsele artificiale castiga teren in fata celor naturale.

In Romania, evolutia agriculturii din ultima vreme ridica 2 probleme:
1. Creste cantitatea de produse artificiale care ajung pe masa consumatorilor si scade nivelul de sanatate al celor care consuma astfel de produse.
2. Prin reducerea continua a numarului de persoane implicate in agricultura de subzistenta, acum in conditii de criza cand numarul locurilor de munca se imputineaza, de fapt creste numarul persoanelor care trebuie asistate financiar deoarece nu mai au din ce trai ! Pentru foarte multi romani, in conditiile in care si-au pierdut locul de munca si nu au nicio sansa sa mai gaseasca unul in tara, agricultura de subzistenta reprezinta singura cale de supravietuire!

Asa ca, dupa parerea noastra, fermele care astazi sunt numite „ferme de subzistenta” din multe puncte de vedere reprezinta o solutie a viitorului apropiat. Aici si-ar putea gasi de lucru multi oameni care au lucrat in fabrici care acum au fost mutate in Asia si in plus asta ar face ca multi dintre romani sa manance mult mai sanatos si sa nu mai cheltuie sume imense pe medicamente si tratamente medicale.
Pentru ca acest lucru sa se intample solutia probabil nu o reprezinta sprijinirea in mod egal a marilor exploatatii agricole si a fermelor de subzistenta, ci sprijinirea preferentiala a fermelor de subzistenta. Probabil ca fermierii din vestul europei vor fi revoltati daca vor ajunge sa citeasca acest articol, dar daca analizam ceea ce se intampla in Grecia si mai nou in Spania trebuie sa ne intrebam daca nu cumva agricultura de subzistenta nu este una dintre solutiile temporare de care Romania are nevoie. E foarte adevarat ca practicarea agriculturii de subzistenta nu ii face pe oameni bogati, dar in mod sigur ii poate ajuta sa traiasca mult mai bine decat pot trai dintr-un ajutor de somaj !

Pe cei care cred ca „agricultura de subzistenta” reprezinta o solutie in conditii de criza ii invitam sa voteze acest articol !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: