Agricultura bio

Agricultura „bio” este in mare voga in vestul Europei. Acolo, datorita puterii de cumparare crescute exista numeroase persoane dispuse sa plateasca mai mult pentru produsele bio si din acest motiv cei care se ocupa de alimentele bio fac averi uriase, afacerile de acest gen fiind foarte profitabile. In ultimii ani a aparut si in Romania un segment de populatie pasionat de produsele bio, dar din pacate nu exista un sistem functional care sa vina atat in sprijinul celor care produc cat si al potentialilor clienti.
Si fiindca atat consumatorii cat si fermierii incep sa fie atrasi de acest domeniu si, din ceea ce se vede in ultimii ani, sunt dispusi sa sa implice in dezvoltarea lui, cei interesati ar trebui in primul rand sa cunoasca notiunile de baza legate de acest domeniu.

,,Agricultură ecologică”, termen protejat şi atribuit de U.E României pentru definirea acestui sistem de agricultură este similar cu termenii ,,agricultură organică” sau ,,agricultură biologică” utilizaţi în alte state membre. Asa ca, cei care doresc sa dezvolte afaceri in acest domeniu ar trebui sa renunte la termenul de „agricultura bio” si sa foloseasca termenul oficial ,,agricultură ecologică”. Dar pana la urma termenul folosit nu este atat de important pe cat de important este ceea ce inseamna el.
Agricultură ecologică are ca scop produtia de hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în deplină corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agricole şi alimentare proaspete si autentice, prin procese create să respecte natura si sistemele acesteia.
In etapa de productie la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri si derivatele acestora) a fertilizantilor si pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor si regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor. În etapa de procesare a alimentelor se restrictionează folosirea aditivilor, a substanţelor complementare si a substanţelor chimice de sinteză folosite la prepararea alimentelor ecologice. Agricultura ecologică are o contributie majoră la dezvoltarea durabilă, la creşterea activităţilor economice cu o importantă valoare adăugată.
Cei interesati de acest domeniu trebuie sa stie ca agricultura ecologică trebuie practicata in conformitate cu principiile şi normele cuprinse în legislaţia comunitară şi naţională ce reglementeaza următoarele aspecte: procesarea, etichetarea, comerţul, importul, inspecţia şi certificarea.

Fermierii care doresc sa se certifice ca si producatori de produse ecologice si sa aplice etichete si siglele specifice trebuie să parcurgă un proces strict ce trebuie urmat întocmai. Pentru obţinerea şi comercializarea produselor ecologice care poartă etichetele şi siglele specifice, producătorii trebuie să parcurgă un proces strict ce trebuie urmat întocmai.
Astfel, înainte de a obţine produse agricole ce pot fi comercializate cu menţiunea ,,produs ecologic” exploataţia trebuie să parcurgă o perioadă de conversie, de minimum doi ani. In acest interval operatorii trebuie să respecte permanent regulile stabilite în legislaţia comunitară şi naţională. Atat in faza de conversie, cat si ulterior operatorii trebuie să-şi supună activitatea unor vizite de inspecţie, realizate de organisme de inspecţie şi certificare, în scopul controlului conformităţii cu prevederile legislaţiei în vigoare privind producţia ecologică.
În România, controlul şi certificarea produselor ecologice este asigurată în prezent de organisme de inspecţie şi certificare private. Acestea sunt aprobate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, pe baza criteriilor de independenţă, imparţialitate şi competenţă stabilite în Ordinul nr. 65/2010 pentru aprobarea Regulilor privind organizarea sistemului de inspecţie şi certificare, de aprobare a organismelor de inspecţie şi certificare şi de supraveghere a activităţii organismelor de control.
Informatii despre organismele de inspecţie şi certificare acreditate se pot afla de la Inspecția de Stat în domeniul agriculturii ecologice ce funcționează la nivelul MADR în cadrul Direcției de Inspecții Agroalimentare, Compartimentul Inspecția de Stat OMG, fertilizanți și agricultură ecologică, iar la nivel teritorial prin serviciul de inspecții din Direcțiile pentru Agricultură Județene și a Municipiului București. Lista organismelor acreditate pana la jumatatea anului 2012 o puteti gasi accesand linkul: lista organisme de certificare
În urma controalelor efectuate de organismele de inspectie si certificare, operatorii care au respectat regulile de productie vor primi certificatul de produs ecologic si îsi vor putea eticheta produsele cu menţiunea ,,ecologic”. ATENTIE: pe eticheta aplicată unui produs ecologic sunt obligatorii următoarele menţiuni: referire la producţia ecologică, siglele, numele si codul organismului de inspectie si certificare care a efectuat inspecţia si a eliberat certificatul de produs ecologic

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: