Vanzarea produselor agricole de catre micii fermieri

Marea problema a micilor fermieri din Romania o reprezinta vanzarea produselor agricole. La ora actuala acestia au urmatoarele optiuni:
– vanzarea directa in piete si targuri
– vanzarea catre intermediari
– vanzarea catre procesatorii industriali
– vanzarea prin intermediul micilor magazine
– vanzarea catre hipermarketuri (mai nou … si doar in anumite conditii)

Micii producători agricoli pot vinde în piete, în baza certificatului de producător iar comertul ocazional cu produse agricole este exceptat de la obligativitatea deţinerii aparatelor de marcat electronice fiscal. Dorim sa subliniem faptul ca aceasta prevedere este valabila doar pentru cei care fac comert ocazional !
Legat de micii producători agricoli care doresc să-si valorifice productia în piete, oboare sau târguri, acestia trebuie să aibă certificat de producător eliberat în baza Hotărârii Guvernului nr.661/2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producător.
Deasemenea ei si pot comercializa produsele, fara nicio problema, in piete sau chiar si in magazine daca si-au infiintat o firma in baza Legii Nr. 31/1990 privind societatile comerciale sau a OUG 44/2008 privind desfăsurarea activitătilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale si întreprinderile familiale.

Marea majoritate a micilor fermieri se gandesc ca cea mai buna cale de a-si valorifica produsele este vanzarea directa in piete si targuri. Teoretic aceasta varianta aduce cele mai mari profituri, deoarece elimina intermediarii. Cei care au reusit sa treaca peste “mafia intermediarilor” si au reusit sa isi vanda direct produsele si-au dat seama ca vanzarea directa ridica si o serie de probleme. Atunci cand ai cantitati mici de produse e relativ simplu sa stai intr-o piata si sa iti valorifici la un pret mai bun produsele, dar atunci cand ferma trece de anumite dimensiuni (peste 1 ha in cazul fermelor legumicole si, de exemplu, in cazul micilor ferme zootehnice specializate in productia de lapte in care productia este mai mare de 10.000 litri lapte pe an) valorificarea directa a productiei proprii devine aproape imposibila. Daca pana acum 2-3 ani in Romania existau putin producatori agricoli care “se loveau” de astfel de probleme, ca urmare a finantarilor acordate prin PNDR numarul producatorilor cu ferme mai mari de 1-2 ha a crescut foarte mult si ca urmare problema desfacerii produselor “s-a complicat”.

In mod evident, pentru cei care au trecut de la etapa fermelor agricole de subzistenta la micile ferme solutia o reprezinta vanzarea catre intermediari, vanzarea prin intermediul micilor magazine sau mai nou vanzarea catre hipermarketuri. Legat insa de acesta ultima varianta, a vanzarii prin hipermarketuri trebuie mentionat ca nu este deloc simpla: exista cerinte deosebite in ceea ce priveste calitatea produselor si ritmicitatea livrarilor.
Revenind insa la idea vanzarii catre intermediari si a vanzarii prin intermediul magazinelor primul pas pe care micii fermieri trebuie sa il faca este sa isi infiinteze o firma in baza Legii Nr. 31/1990 privind societatile comerciale sau a OUG 44/2008 (privind desfăsurarea activitătilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale si întreprinderile familiale).

Mai multe informatii legate de formalitatile pe care mici fermieri trebuie sa le indeplineasca pentru a-si putea comercializa produsele direct sau prin intermediul magazinelor puteti gasi pe site-ul http://www.ruralonline.ro vizitand linkul Cerinte-legale-privind-comercializarea-produselor-agricole-de-catre-micii-fermieri

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: