Fonduri europene pentru agricultura incepand cu 2014

In sfarsit cunoastem valoarea fondurilor europene ce se vor aloca pentru subventionarea agriculturii in perioada 2014 – 2020. După indelungi negocieri bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014 – 2020 a fost stabilit la 960 miliarde de euro. Din această sumă, România va avea acces la fonduri de circa 40 de miliarde de euro, cu 18% mai mult decât în intervalul 2007-2013.
Cea mai mare parte a bugetului UE alocat pentru perioada 2014-2020 va fi destinat subvențiilor agricole si dezvoltarii mediului rural. Sumele alocate vor reprezenta 38% din bugetul UE pentru perioada 2014-2020, valoarea totala a acestor fonduri fiind de 363 miliarde de euro.
Din această sumă 277 miliarde € vor fi alocati plăților directe restul de 85 miliarde € urmand a fi cheltuiti pentru dezvoltare rurală.

Ce insemna asta pentru agricultorii romani?
1. In continuare fermierii si locuitorii de la sate vor beneficia de fonduri pentru a isi desfasura activitatile in agricultură precum si pentru a dezvolta afaceri non-agricole la tară.
2. Subventiile pe care agricultorii romani le vor primi vor fi sensibil mai mari decat cele de pana acum, dar in continuare sub nivelul subventiilor ce le vor primi agricultorii din vestul Europei. Asa inseamnă că sansele de a exporta produse pe piata europeană vor fi ceva mai mari, dar in continuare va fi greu „de luptat la preturi” cu fermierii olandezi, belgieni, francezi, etc.
Un aspect important legat de subventiile de care vor beneficia fermierii: o treime din subventiile directe acordate agricultorilor vor fi conditionate de îmbunătătiri în performanta de mediu a productiei agricole.
3. In continuare vor exista bani pentru dezvoltarea infrastructurii in mediul rural si imbunatatirea conditiilor de viata la sat. Primarii care pana acum nu prea au făcut nimic vor mai avea o sansă să facă ceva!

Cu alte cuvinte nu am castigat foarte multe ca urmare a aprobarii noului buget, dar in conditiile in care bugetul total al UE s-a redus pentru noi e totusi bine.

Pentru mai multe detalii accesati: www.ruralonline.ro

About these ads

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 975 other followers

%d bloggers like this: