Ce impozite trebuie sa plateasca fermierii finantati prin Masura 141 ?

In ultimii ani micii fermieri au avut o sansă deosebită de a obtine bani europeni pentru dezvoltarea fermelor de subzistentă. Spunem că “au avut o sansă” deoarece se pare că in noul PNDR, ce se va aplica in perioada 2014-2020, nu va mai exista Măsura 141. Micii fermieri ce vor dori să iasă din zona de subzistență vor avea acces la fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltare prin Măsura 121 ”Modernizarea exploatațiilor agricole”. Nu vor mai fi sprijiniti agricultorii ce au mici ferme care le aduc castiguri scazute, necesare supravietuirii, ci doar cei care vor să se dezvolte si să creeze cu adevărat mici afaceri agricole precum si cei ce urmăresc dezvoltarea unor afaceri de mari dimensiuni la tară.
Pana acum peste 61.000 proiecte propuse de micii fermieri in cadrul măsurii 141 au fost aprobate. Pentru a beneficia efectiv de aceste fonduri persoanele fizice neautorizate la data depunerii Cererii de finanţare trebuie să se înregistreze ca si persoană fizică autorizată, întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale sau ca membru al unei întreprinderi familiale, în condiţiile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008. Odată inregistrati, dacă desfăsoară activitati conform celor mentionate in Planul de Afaceri ce a fost atasat cererii de finantare, vor fi obligati să plătească o serie de impozite si contributii. Principalele obligatii de plată catre bugetul de stat si bugetul asigurărilor sociale de stat sunt :

Impozit pe venit
Cei care realizeaza venituri din activităţi independente ca si PFA, II sau IF vor plăti impozit pe venit, de 16%. Aceasta cotă de impozitare se aplică la venitul net (diferenţa între venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă) sau la norma de venit fixă, in functie de modul in care impozitare (impozitare pe bază de norme de venit sau in sistem real).

CAS – contributia de asigurari sociale
Persoanele cu statut de P.F.A., I.I. sau I.F. au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii si ca urmare vor plati contributia de asigurari sociale.
P.F.A., I.I. si I.F. datoreaza CAS de 31,3% din venitul declarat.
Sunt scutiti de plata CAS:
– Contribuabilii al căror venit net anual, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (pentru 2013 – 778 lei).
– Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obţinerii de venituri salariale sau indemnizaţii de şomaj.
– Persoanele care beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii.

CASS – contributia de asigurari sociale de sanatate
Potrivit legii persoanele cu statut de PFA, titularii II si membrii IF au calitatea de contribuabili la sistemul public de asigurari sociale de sănătate.
PFA, II si IF datoreaza o contributie la sanatate de 5,5% din veniturile nete realizate.

Contributii optionale
In categoria contributiilor optionale, pe care cei care obtin venituri din activităti independente le vor plăti doar dacă doresc să beneficieze de ajutor de somaj si alte facilitati pe care le au persoanele angajate, sunt:
– contributiile la bugetul asigurărilor pentru somaj: 0,5% din venitul asigurat;
– contributiile pentru asigurarea in caz de accidente de munca si boli profesionale: de la 0,15% la 0,85%, în funcţie de clasa de risc;
– contributia pentru concedii si indemnizatii: 0,85%.

Mai mute detalii prind impozitele si contributiile datorate de fermierii finantati prin Măsura 141 care s-au inregistrat ca si PFA, II sau IF găsiti  accesind linkul: ruralonline – impozitare pfa, ii si if

Reclame

One Response to Ce impozite trebuie sa plateasca fermierii finantati prin Masura 141 ?

  1. http://banibanca.ro/ says:

    foarte utile informatiile

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: