Conditii privind autorizarea sanitar veterinara a producatorilor de lapte care vor sa isi vanda produsele direct

Pentru multi fermieri care detin vaci de lapte vanzarea produselor la un pret rezonabil este o mare problemă. Solutia pentru cresterea profiturilor o reprezintă vanzarea directă către consumatorii finali, dar acest lucru presupune respectarea unor reguli (deoarece producătorul răspunde de sănătatea celui care consumă din produsele sale) si obtinerea unor autorizatii.

I. Produsele primare de origine animală pot fi vândute direct consumatorilor doar de producătorii care sunt înregistraţi pentru desfăşurarea acestei activităţi conform Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 111/2008, care reglementează vânzarea directă de produse primare de origine animală.
Ordinului 111/2008 al ANSVA defineste conditiile pe care producătorii agricoli trebuie să le indeplinească din punct de vedere sanitar-veterinar pentru a isi putea vinde direct produsele si clarifică o serie de aspecte referitoare la activitatea micilor fermieri.
Produsele primare de origine animală sunt produsele rezultate din producţia primară, incluzând produsele obţinute din creşterea animalelor, din vânat sau pescuit. Din categoria produselor primare de origine animală destinate vânzării directe face parte si laptele crud. 

II. Vânzarea directă de produse primare de origine animală inseamnă:
– furnizarea directă de la locul de producere a produselor primare către consumatorul final;
– furnizarea produselor primare în cantităţi mici (conform cotei de lapte deţinute) către unităţi de vânzare cu amănuntul din localitate sau/şi dintr-o localitate învecinată;
– depozitarea şi manipularea produselor primare la locul de obţinere.
– furnizarea de către producători direct către consumatorul final a produselor primare de origine animală în cantităţi mici, în pieţele agroalimentare, precum şi cu ocazia târgurilor, expoziţiilor, organizării unor manifestări în perioada sărbătorilor religioase sau a altor asemenea evenimente publice, organizate periodic de către autorităţile locale/judeţene pe întreg teritoriul naţional.
In cazul micilor producatori de lapte de maxim interes sunt:
a. furnizarea directă de la locul de producere a produselor primare către consumatorul final;
b. furnizarea direct către consumatorul final a produselor primare în cantităţi mici, în pieţe agroalimentare, precum şi cu ocazia târgurilor, expoziţiilor si a diferitelor evenimente.

În locurile publice amenajate de autorităţi, unde sunt expuse la vânzare produsele primare de origine animală, producătorii trebuie să aibă o stare de igienă corespunzătoare, să poarte echipamente de protecţie alimentară (halate, şorţuri, bonete şi mănuşi curate) şi să deţină asupra lor un document din care să rezulte că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.
Vânzarea directă a produselor primare de origine animală către consumatorul final în pieţele agroalimentare sau in târguri si expoziţii se realizează numai de producător sau de membrii familiei, rude de gradul I şi II ale acestuia, în baza:
a) documentului de înregistrare sanitară veterinară eliberat de DSVSA;
b) actului de identitate al producătorului sau a actelor de identitate ale membrilor familiei acestuia;
c) documentului din care să rezulte starea de sănătate a producătorului sau a membrilor familiei acestuia;
d) fişei de sănătate a animalelor de la care au fost obţinute produsele primare de origine animală, din care să rezulte starea de sănătate a animalelor;
e) certificatului de producător, eliberat de primării.
ATENTIE: in momentul in care mici producatori doresc să livreze produse pe baza de comandă direct la domiciliul clientului certificatul de producător nu mai este suficient deoarece legea prevede facilizarea vanzarii in baza certificatului de producator doar in “piete, targuri sau alte locuri publice autorizate”.

III. Produsele primare de origine animală obţinute şi expuse la vânzare de producători trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
a) să provină de la animale sănătoase şi să fie manipulate numai de către persoane sănătoase;
b) să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului/culorii, mirosului, gustului ori consistenţei;
c) să nu fie contaminate cu diferite impurităţi, să nu fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ruginite ori improprii pentru produsele respective;
d) să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise menţiuni referitoare la producător, denumirea produsului, originea acestuia, data obţinerii, condiţii de păstrare şi, după caz, orice alte date necesare informării consumatorului;
e) pentru laptele crud, să respecte cerinţele de sănătate animală şi igienă stabilite în anexa III, secţiunea IX, cap. I, pct. I şi pct. II lit. A, lit. B pct. 1 şi lit. C din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE, respectiv laptele să provină de la animale libere de boli transmisibile la om prin lapte, din exploataţii care respectă condiţiile de igienă a mulsului, a spaţiilor de depozitare a laptelui şi cu asigurarea trasabilităţii produsului, incluzând ghidurile de bune practici şi igienă elaborate de asociaţiile profesionale şi avizate de ANSVSA.

IMPORTANT: prevederile de mai sus sunt valabile si pentru unităţile care obţin produse tradiţionale (înregistrate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale), care si ele pot functiona în baza autorizaţiei/înregistrării sanitare veterinare şi/sau pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare.
In cazul celor care realizeaza produse tradiţionale inregistrarea si autorizarea d.p.d.v. sanitar-veterinar nu presupune renuntarea la metodele traditionale de productie ci doar introducerea unor proceduri de lucru care să garanteze că produsele sunt igienice.

CONCLUZIE: analizand aspectele prevăzute in Ordinul 111/2008, privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală, ajungem la concluzia că pentru un fermier serios si bine intentionat toate aceste prevederi sunt relativ usor de indeplinit, ele fiind pană la urmă niste regului de „bun simt”. Ordinul ii avantajează pe adevăratii producători.
Din păcate pietele din Romania sunt pline de intermediari care nu respecta prevederile acestui ordin si care ingreuneaza activitatea adevaratilor producatori. Aplicarea cu mai multa strictete a acestui ordin ar duce la eliminarea concurentei neloiale din piete.

Reclame

One Response to Conditii privind autorizarea sanitar veterinara a producatorilor de lapte care vor sa isi vanda produsele direct

  1. carmen says:

    Foarte interesant articolul si foarte educativ. Pot spune cu cea mai mare incredere ca citirea acestuia m-a ajutat in viata mea de zi cu zi. Tot ce tine de acest domeniul este foarte interesant si folositor, la fel de folositor este si ce va arat aici: http://www.poli-tan.ro/preturi-fose-septice.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: