De ce taranii nu mai pot sa isi vanda laptele in piete de la 1 Ianuarie 2014

lapte bukIncepand cu data de 1 Ianuarie 2014 micii crescători de animale care produc lapte în mod tradiţional nu mai au dreptul să isi vandă produc­ţia în pieţe, ca urmare a alinierii Romaniei la normele Uniunii Europene privind calitatea laptelui. România a mai primit în prealabil două derogări, în 2009 şi 2012, de la Uniunea Europeană pentru a permite fermierilor să se adapteze la noile cerinţe. Desi reprezentantii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale si cei ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor au atras atentia de-a lungul timpului asupra faptului ca acestă măsură va fi implementată si in Romania informatia nu a ajuns la destui fermieri, iar multi dintre cei care au auzit de acest lucru au crezut că asa ceva nu se va intampla in Romania.

Normele europene prevad că in UE laptele poate fi comercializat numai dacă corespunde standardelor de calitate europene. La ora actuală in Romania o medie a parametrilor de calitate ai laptelui ar fi de 1 milion de germeni si 600.000 de celule somatice, in timp ce standardele europene sunt de sub 100.000 de germeni/ml si de 400.000 de celule somatice/ml. Potrivit estimarilor in Romania doar cca. 22% din productia de lapte corespunde cerintelor Uniunii Europene.
Pentru a atinge standardele de calitate a laptelui impuse de Uniunea Europeană laptele trebuie să fie colectat de la animale sănătoase, mulse cu mulgătoare electrice, iar apoi laptele răcit in tancuri speciale de răcire.

Această măsură ii afectează in mod special pe micii fermieri, care isi desfăsoară activitatea in cadrul fermelor de subzistentă / semi-subzistentă. Potrivit estimărilor MADR micile ferme din Romania detin aproape 1 milion de capete de vaci (aproximativ 50% din numărul total de capete din Romania). Este evident că implementarea acestei măsuri va avea un efect devastator asupra micilor fermieri si unul benefic asupra marilor procesatori.
Din păcate, chiar dacă aceasta măsură contribuie la cresterea securitătii alimentare nu garanteaza si cresterea calitatii produselor deoarece laptele furnizat de marii procesatori este pasteurizat si ca atare lipsit de o serie de elemente benenefice omului.

La prima vedere intrarea in UE aduce o serie de dezavantaje micilor producători din zonele rurale si consumatorilor interesati de o alimentatie naturală. Afirmatia nu este in intregime adevarată deoarece nu trebuie să uităm că in ultimii ani Uniunea Europeana a pus la dispozitie fonduri semnificative pentru dezvoltarea si modernizarea afacerilor in mediul rural, inclusiv pentru sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă (masura 141) sau pentru sprijinirea tinerilor interesati să isi infiinteze o fermă (masura 121). Din păcate, din cauza birocratiei doar o mică parte dintre micii crescatori de animale au accesat aceste fonduri, si multi dintre cei care au accesat aceste fonduri au cheltuit banii “făra cap”. Cei care in schimb au avut o strategie si au investit banii in ceea ce era necesar sunt acum avantajati deoarece au scăpat de o bună parte din concurentă si de acum inainte vor putea să isi vandă produsele la un pret mai bun.

Pentru a afla mai multe despre optiunile pe care micii fermieri le au pentru a trece cu bine peste “momentul 1 ianuarie 2014” vă recomandăm să cititi articolul: “Solutii pentru micii fermieri care vor să isi comercializeze laptele

T.P.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: