Mic ghid pentru orasanul care vrea sa isi faca o ferma la tara

infiintarea unei mici fermeIn timp ce tinerii din mediul rural migrează de la sat la oras in căutarea unui loc de muncă si in speranta unei vieti mai bune, există si oameni din mediul urban, sătui de aglomeratie si poluare, care isi doresc un trai linistit la tară.
Nu este deloc simplu să vii de la oras si să iti faci o ferma care să iti asigure un trai decent. Munca la fermă este grea, si dacă nu ai crescut la tară este foarte probabil ca după 2 ani să iti doresti să revii la oras. Totusi, dacă esti sătul pană peste cap de stresul urban, si esti convins că nu te vei da bătut in fata problemelor care apar cand muncesti intr-o fermă, ar fi bine ca inainte să te muti la tară pentru a-ti porni mica ta afacere la tară să te documentezi, si să iti faci un plan de actiune.
Cel mai bine ar fi să iti faci o listă de intrebări la care să incerci să răspunzi. In continuare noi iti sugeram o parte din intrebările la care ar fi bine să găsesti răspuns:

Care este potențialul zonei?
Ar trebui să te documentezi si să afli care sunt culturile specifice zonei sau care sunt culturile care ar putea fi adap¬tate la zonă, care sunt mamiferele, păsările, sau moluştele specifice zonei si daca in zona există fâneţe sau păşuni.
Cat de bună este zona pentru agricultură si care este activitatea care s-ar preta cel mai bine? E o zonă in care merită cultivate cereale sau e vorba de lunca unui rau unde se pretează foarte bine legumicultura? Sau poate e vorba de o zonă in care merită să infiintezi niste livezi, sau poate mai rentabil ar fi să cresti animale? Ce produse s-ar putea obţine din flora spontană sau din fructele de pădure?
Si dacă la aceasta primă intrebare nu găsesti răspunsuri incurajatoare renuntă ! … căci e greu “să faci bani din piatră seacă”. Gandeste-te la o altă zonă, chiar dacă in altă parte terenurile sunt mai scumpe sau zona e ceva mai indepărtată. In cazul fericit in care zona in care vrei să te muti pare o zonă cu potential ridicat pentru afaceri in agricultură sau poate afaceri in domeniul non-agricol care au insă ca punct de plecare agricultura, e momentul să răspunzi la a doua intrebare.

Ce știu să fac si pe ce resurse mă pot baza?
Dacă in viata ta nu ai cultivat legume sau in viata ta nu te-ai ocupat de cresterea porcilor este extrem de riscant să iti investesti toti banii in niste solarii sau intr-o fermă de porci. Poti investi cu usurintă 20-30.000 Euro in asa ceva iar la final să nu te alegi cu nimic. Intr-o fermă nu este ca la un service, unde dacă nu ti-ai facut treaba la timp te alegi in cel mai rău caz cu o penalizare de 10% din salariu pe 3 luni ! De exemplu, dacă iti investesti in solarii si atunci cand vin căldurile nu descoperi plantele in timp util constati că in numai 6 ore ti-ai compromis toată cultura, si că banii tăi s-au dus “pe apa sambetei” ! E doar unul din miile de lucruri care se pot intampla si care conduc la pierderea banilor.
Asa că, dacă nu te pricepi la ceea ce crezi că ar merge in zona in care vrei să te stabilesti primul lucru pe care ar trebui să il faci este să te inscrii la un curs pe tema respectivă. Nu te baza pe faptul că tăranii din zona te vor invăta ce trebuie să faci, căci cea mai mare parte “lucrează dupa ureche” si ceea ce vei invăta de la ei probabil că nu te va duce la performantă ci doar la supravietuire. In plus după ce urmezi un curs tinut de profesionisti s-ar putea să iti dai seama de ce resurse ai nevoie pentru a face afacerea respectivă.
In ziua de azi 1-2 ha de pămant nu sunt suficiente pentru a asigura subzistentă, iar pe langă pămant poti avea nevoie de energie, apă sau anumite utilaje. Dacă nu iti evaluezi corect resursele de care ai nevoie, si bineinteles cele la care ai acces, risti ca ferma mult visată să nu iti aducă banii necesari supravietuirii.
După ce ajungi să stii foarte bine ce trebuie să faci si de ce resurse ai nevoie pentru a desfăsura o activitate profitabilă poate apărea un moment dificil, căci există riscul să constati că nu ai resursele necesare.
Inainte de a merge mai departe si a trece la planificarea activitătii in detaliu va trebui să mai răspunzi la 2 intrebări: “Unde pot să comercializez produsele?“ si “Care e cea mai bună metodă de valori¬ficare ?”. Degeaba ai produse de calitate dacă nu stii unde poti să le vinzi si care este solutia pentru a obtine un pret cat mai bun pentru produsele tale. De exemplu, dacă iti faci o fermă de vaci de lapte si nu te gandesti prea mult si la vanzare s-ar putea să te alegi doar cu cei 90 bani/litru pe care ti oferă o fabrica de lapte care colectează lapte din zona ta, ceea ce ar putea să insemne pentru tine o afacere proastă.

Cum imi organizez ferma ?
După ce ti-ai dat seama ce s-ar putea face in zona in care vrei să te stabilesti, te-ai decis că poti si vrei să demarezi o activitate in domeniul respectiv, si in plus ai ajuns la concluzia că ai si resursele necesare pentru a porni la drum, vine momentul in care trebuie să treci de la planuri cu caracter general la lucruri concrete.
Trebuie să ai in vedere faptul că ferma ta trebuie să răspundă la 2 cerinte: prima este aceea de a asigura produsele necesare consumului propriu, iar cea de a doua de a avea un “departament” (vorba vine) care realizează produse in cantităti mai mari, destinate vanzării către terti. Ai putea gandi si altfel, adică să iti faci o fermă ale cărei produse le vinzi altora, iar din veniturile obtinute să iti cumperi toată mancarea necesară tie si familiei tale, dar in acest caz probabil ar trebuie să te intrebi dacă a avut rost să te muti de la oras la tară.
Organizarea unei ferme nu este deloc simplă si, ceea ce este extrem de important este că dacă nu este facută cu atentie si “cu cap”, conduce la “evaporarea profiturilor”.
Cand iti termini planul nu uita să te intrebi dacă “Am tot ce îmi trebuie?” si “Am organizat tot cum trebuie?”. E un fel de recapitulare la ceea ce ai planificat.

Sunt doar primii pasi pe care ar trebui să ii parcurgeti pentru ca mutarea voastră de la oras la tară să aibă un final fericit. Dacă găsiti răspunsul corect la toate aceste intrebări si actionati ca atare sansele voastre de succes cresc cu aproape 50%.

Puteti afla informatii despre diferite tipuri de afaceri la tara consultand canalul video RuralOnline de pe YouTube accesibil la adresa www.youtube.com/user/afacerilatara. Puteti vedea diverse filme legate de cultura arbustilor fructiferi, legumicultura, ferme de animale, cultivarea salciei energetic, etc.

Mult succes !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: